Květa Fialová, z lastnim imenomKvětoslava Fialová(1 september 1929 Veľké Dravce - 26 september 2017 Praga) je bila češka igralka, najljubša gledališka, filmska in televizijska diva, žena češkega režiserja Pavla Hase.

Življenje

Květa Fialová se je rodila 1929 v Veľké Dravce na Slovaškem. Njena mati je bila umetnica in kiparka Květoslava Fialová in njen oče, češki legionar Vlastimil Fiala. Družina je živela na Slovaškem do 1938, ko so bili nacionalisti izseljeni na Češko. Preselila se je v Žďár blizu Police nad Metují in kasneje v Borohrádek.

Ob koncu vojne, maja 1945, sta ju silila dva vojaka Red Army. Nato so jo privedli s streljanjem pred polkom. V svojih spominih pravi, da ima seks od takrat.

Po vojni v 1946-1950 je diplomirala na JAMU v Brnu. Delal je na različnih regionalnih gledališčih, v Češki Cieszyn (takoj po vojni pred vstopom Jamu) Opava (1950-1951), Češka Budějovice (1951-1954) v Kölnu (1954-1956) in Martin slovaščini (1956- 1957).Ker je 1958 sodeloval v Pragi ABC Theatre, ki ga je takrat vodil Jan Werich. Po združitvi gledališča ABC z gledališkimi gledališkimi gledališči je 1963 delal od 1990 do XNUMX in v naslednjih letih kot redni gost.

Film se je že pojavil v 40. letih in igral številne znake. Kot kasneje tudi v TV produkcijah in serijskih publikacijah ter pri presnemavanju. Morda je najbolj znana vloga značilnost barske pevkeTornado Lou, ki je pel pesem:Kadar se v baru zgostijo dimv parodijiLemonade Joe ali Horse opera.

Květa Fialová je bila poročena z režiserjem Hasso do smrti 5. Avgust 2009. Decembra meseca 1962 se je rodila Zuzanajeva hči.Bila je njena vnukinja Dominika.

Prijavila se je v budizem.

Květa Fialová Od aprila 2015 je živel v Alzheimerjevem centru v osrednjem Pruhonice.

Umrla je po dolgi bolezni 26-a. 9. 2017 v starosti 88 let.

 

Gledališke vloge (izbor)

  • 1948 W. Shakespeare:Večerni trikronirani ali Karkoli hočeš, Viola (nadomestna Jarmila Lázničková), Zemeljsko gledališče v Brnu, režija Milan Pásek
  • 1952 M. Gorkij:Bourgeois, Taťána, Regionalno gledališče České Budějovice, režija Miroslav Macháček
  • 1954 AV Suchovo-Kobylin:Poroka Krecinsky, Lidočka, Regionalno gledališče České Budějovice, režija Karel Hlušička
  • 1956 J. Drda:Igraj se s hudičem, Teofil, mestno gledališče v Kölnu, režija Zdeněk Míka
  • 1961 C. Gozzi:Tri pomaranče, Morgana, ABC Theatre, režija Miroslav Horníček
  • 1963 Galina Morozova:Lepa neznana, Doktor, komedija, režija Eva Sadková, ponovitev 33
  • 1964 Félicien Marceau:Jajce, Charlotte, gledališče komedije, režija Ota Ornest, ponovitev 185
  • 1964 W. Shakespeare:Beneški trgovec, Jessika, Gledališče Komedie, režija Karel Svoboda, ponovitve 35
  • 1964 J. Brandon-Thomas:Charleyova teta, Amy, ABC Theatre, režija Ivan Weiss, ponovitev 248
  • 1965 FX Svoboda:Piščanci, Mina, ABC Theatre, režija Karel Svoboda, ponovitve 48
  • 1966 Dario Fo:Ne moreš iti in kdaj, ne tako malo, Prostitut, ABC Theatre, režija Ivan Weiss, 50 reprises
  • 1966 Alex Coppel:Grof sem se ubil!Renée, ABC Theatre, režija František Miška, 66 ponavlja
  • 1968 David Ellis:Vdajte mi vdovo, Vicky, Komedie Theater, režija Ladislav Vymětal, 37 ponavlja
  • 1969 George Feydeau:Poskrbite za Amálko!Irena, Komedija gledališče, režija František Miška, 41 ponavlja
  • 1970 LN Tolstoj:Anna Karenin, Kněžna Tverská, Komorní divadlo, režija Jaromír Pleskot, ponovitve 45
  • 1970 FF Šamberk, H. Šimáčková:Nikoli ne boste zaupali svojim ženam, Erna, Komedija gledališče, režija Karel Svoboda, 55 ponavlja
  • 2010 C. Higgins:Harold in Maude, Maude, Slovácké divadlo Uherské Hradiště, režija Igor Stránský
  • 2012 Éric-Emmanuel Schmitt:Oskar in roza dama, Pink Lady, Slovácké divadlo Uherské Hradiště, režija Zoja Mikotová
  • 2013 Bengt Ahlfors:Pepel in žganje, Věra Malmgrenová, Slovácké divadlo Uherské Hradiště, režija Igor Stránský

Filmografija (izbor)

  • 1949Velika priložnost
  • 1951Pike v ribniku- Lida
  • 1952Plavecký mariáš- Bozka
  • 1955Strakonska gajba- Bělena
  • 1956Zlati pajki- Irena
  • 1958Ta božič- tvoja deklica
  • 1959Dařbuján in Pandrhola- Marjánka Klofátová
  • 1959Princesa z zlato zvezdo- Princesa Florindella
  • 1961Florián- Gladko
  • 1961Koliko besed je ljubezen dovolj- Marcel
  • 1963Einstein contra Babinský- Zdenička
  • 1964Lemonade Joe ali Horse opera- Tornado Lou
  • 1966Ožji progiGrofica
  • 1966Naš um- Alice
  • 1966Ne boste zamudili ženska ali cvet- intelekt Daša
  • 1966Morrisville Phantom- Clarence
  • 1967Konec zastopnika W4C prek psa gospoda Foustke- Alice
  • 1968Pomladna voda- Polozova
  • 1968Obvoz- Anna Florianova
  • 1968Grešni ljudje mesta Praga(TV serija) - Ulrych (delLady McBeth iz Vinohradyja)
  • 1969Zvezda- Vera
  • 1970Del lepega dragonaDragić
  • 1970Hudičev medeni mesecurednik
  • 1970 FLV (TV serija)
  • 1971Babica- princesa Zahanska)
  • 1971Slamnik- Anais Beauperthuis
  • 1973Kronika vročega poletja- Erna
  • 1974Moški iz Londona- Sýkorová
  • 1976Major Zeman: Gospe z grbom- Anna Horakova (Cathreen von Laubringen)
  • 1976Poletje s kavbojom- Karaska, Bobova mati
  • 1977Adela še ni spalaGrof Thun
  • 1977 Mamzelle Nitouche (TV Operetta)
  • 1979Smrt narejen- Blum
  • 1982Uživam v svetu z vami- Babica
  • 1983Samorost- Vansko
  • 1985Nisem jaz- oblikovalec
  • 1986Moj grešni človek- Zdeněkova mama
  • 1986Hčerinska operacijaBahensk
  • 1987Snežna kraljica
  • 1987Čudna nevesta
  • 1987Ribe v štirih
  • 1988Reddish Andule
  • 1988Drugi dih(TV serija)
  • 1989Kraljestvo dreves
  • 1990Zvonokosy
  • 1990Metulj na anteni
  • 1991Prosim, gospodična!
  • 1991Soft igre
  • 1992Ogrlica(TV serija)
  • 1992Naj konj tiho!
  • 1993Arabela se vrne ali kralj pravljic Rumburak(TV serija)
  • 1994Preveč hrupna osamljenost- Stara Manecka
  • 1995Nekoč je bil policaj- Stara gospa
  • 1996Jakub in Macesen
  • 1997Čudovita leta pod psi- Babica Liba
  • 1998Vsi moji ljubljeni- Stari Silberstein
  • 2002Angeli se soočajo- Mama Superior
  • 2005Udeleženci turneje- Sharlota
  • 2006Panika je nanik- Tvojo babico
  • 2009Spomenik- Viola Vavrova
  • 2011Gorila
  • 2012Življenje je žoga(TV serija) - Lisa Lupacova
  • 2012Božič zvezda
  • 2012Gympl z (r) učenje omejeno(TV serija) Babi Chmelíková
  • 2012Opredelitev ljubezni
  • 2014Ga(TV serija)

Pustite Odgovori


Prijavite se v račun

×
Ste pozabili podatke?
×

Pojdi gor

delež
GTranslate Please upgrade your plan for SSL support!
GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!